Evenementenhal Gorinchem – Franklinweg 2 4207 HZ Gorinchem

AI: De toekomst van werkveiligheid
AI

Werkveiligheid is een thema dat continu in beweging is, en met de snelle technologische ontwikkelingen lijkt er geen einde te komen aan de innovaties die onze werkplekken veiliger maken. Eén van de grootste game-changers van dit moment is Artificial Intelligence (AI). In dit artikel nemen we je mee in de opkomst van AI binnen werkveiligheid, en hoe deze technologie het speelveld verandert.

Waarom is AI zo belangrijk voor werkveiligheid?

De eerste vraag die je jezelf misschien stelt is: waarom speelt AI zo’n grote rol in werkveiligheid? Simpel gezegd, AI helpt bij het identificeren, voorspellen en voorkomen van risico’s op een manier die voorheen onmogelijk leek. Het kan sneller dan de mens informatie verwerken en reageren op veranderingen in de omgeving, waardoor het ideaal is voor het signaleren van potentiële gevaren.

Slimme Wearables en Sensoren

Wearables zoals slimme helmen, veiligheidsbrillen en armbanden worden steeds populairder op de werkvloer. Deze gadgets zijn uitgerust met sensoren die de omgeving en de fysieke toestand van de drager monitoren. Via AI kunnen deze wearables gevaarlijke situaties, zoals hitte, gevaarlijke stoffen of extreme vermoeidheid, onmiddellijk herkennen en een waarschuwing geven.

Bijvoorbeeld, een slimme helm kan meten of een werknemer duizelig is door vermoeidheid of hittestress en kan een signaal naar de supervisor sturen. Zo kan er op tijd worden ingegrepen voordat er ongelukken gebeuren.

Voorspellende Analyses en Risicobeoordeling

Een ander sterk punt van AI is de mogelijkheid om voorspellingen te doen. Door gebruik te maken van historische data, kan AI risico’s identificeren voordat ze zich voordoen. Denk aan machines die plotseling kapotgaan of werknemers die in een bepaalde omgeving vaker blessures oplopen.

Stel je voor dat je werkt met zware machines. Dankzij AI kunnen bedrijven deze machines 24/7 monitoren en trends herkennen in hun werking. Zijn er afwijkingen in de temperatuur, trillingen of geluiden van de machine? Dan geeft AI een waarschuwing, nog voordat er een storing of ongeluk plaatsvindt. Dit voorkomt niet alleen gevaarlijke situaties, maar bespaart ook op onderhoudskosten.

Slimme Camerasystemen voor Toezicht

Steeds meer bedrijven maken gebruik van slimme camerasystemen die dankzij AI kunnen herkennen of iemand zich in een onveilige situatie bevindt. Bijvoorbeeld, als een werknemer geen persoonlijke beschermingsmiddelen draagt in een risicogebied, kan het systeem dit direct signaleren en een melding sturen naar de veiligheidscoördinator.

Dit betekent niet dat medewerkers constant in de gaten worden gehouden, maar wel dat er een extra paar ‘digitale ogen’ zijn die kunnen helpen om de werkomgeving veilig te houden.

AI en Machine Learning voor Training en Opleiding

Wist je dat AI ook wordt ingezet voor training en opleiding? Dankzij virtual reality (VR) in combinatie met AI kunnen werknemers gevaarlijke situaties nabootsen en leren hoe ze hierop moeten reageren – zonder dat ze zich in gevaar brengen.

Dit soort trainingen maakt het mogelijk om verschillende scenario’s door te spelen, waardoor werknemers beter voorbereid zijn op noodsituaties. Bovendien kan AI bijhouden hoe werknemers reageren en hun prestaties analyseren, zodat trainingen op maat gemaakt kunnen worden.

Toepassing van AI op Vakbeurs Worksafe

Tijdens de vakbeurs Worksafe op 13 en 14 mei 2025 zul je merken dat AI een centrale rol speelt in de nieuwste veiligheidsoplossingen. Veel exposanten zullen laten zien hoe AI-technologieën geïntegreerd worden in werkveiligheidsproducten, en er zullen demonstraties zijn van hoe deze technologieën in de praktijk werken.

Voor bedrijven die veiligheid hoog in het vaandel hebben, is Worksafe dé plek om te ontdekken hoe AI kan bijdragen aan een veiligere werkomgeving. Het is de ultieme kans om de nieuwste technologieën te zien, uit te proberen en in contact te komen met experts die je kunnen helpen bij de implementatie van AI-oplossingen binnen jouw bedrijf. Kom je ook langs?

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll naar top